Ribarstvo na zadarskome podrucju ima tisućugodišnju tradiciju s nizom inovacija među kojima je osobito upečatljiva ona iz godine 1524, Kresula pl. Cedulina sina Šimunova.

Image

On se dosjetio načinu lovljenja ribe noću, pomoću vatre, što je značilo revoluciju u ribolovu i ribarstvu. Sportski ribolov u Zadru relativno je novijeg doba i prvi su mu tragovi, koliko mi je poznato, iz godine 1938, kad je te godine u Zadarskome kanalu u organizaciji talijanske Dopolavore Provinciae trebalo biti održano prvenstvo regije u udičarenju iz barke na kojem su trebale biti podijeljene i medalje. To prvo prvenstvo regije nazalost, zbog učestalog pomanjkanja ribe nije održano a drugih prvenstava u sportskom udičarenju koliko mi je poznato do okončanja Drugoga svjetskog rata nije bilo, iz godine 1938. počeci su i podvodnog ribolova u Zadru. Četiri godine ranije u Parizu je utemeljen prvi klub podvodnog ribolova.

Začetnik podvodnog ribolova Zadru je MARIO BRKIĆ, koji je napravio neku vrstu maske za ronjenje i podvodni ribolov izradivši je od zračnica automobilske gume, - Maska je imala komad stakla uokvirenoga gumom. Bila je bez disalice i jako je stezala lice pa je roniti bilo vrlo naporno, Ipak rnladež je "poludjela" za tom novotarijom i svi su je izrađivali. Nismo imali podvodnu pušku pa smo lovili s lukom i strijelom na "lastik".

Image
Image

O udičarenju i podvodnom ribolovu kao organiziranom sportu u nasem gradu može se govoriti tek nakon utemeljenja Sportsko - ribolovnog društva Zubatac, koje počinje djelovati prvog dana proljeca 1948. Inicijativnu grupu za utemeljenje drustva činili su: dr. Edvin Andrović, pomorski kapetan Gracije Bilafer,  Ante-Nino Mastrović, Doro Petrić, Vjekoslav Gerlanc, Vlado Nikpalj i Milan Ivoš. 

U početku Zubatac je brojio dvadesetak vrlo djelatnih članova i oni su polovinom 1950,
godine pristupili izgradnji društvenog doma. Za njegovu izgradnju najzaslužniji su: Vlado Nikpalj, Nikola Repanić, Gracije Bilafer, Milan Ivoš, Eugen Kvito, Ante Sambunjak, Marko Šupuk, Doro Petrić i drugi. Dom je otvoren 1. svibnja 1951. na mjestu gdje se i danas nalazi na Obali kralja Tomislava.
Natjecali smo se tko će više doprinijeti materijalnim i novčanim sredstvima te je dom bio¸ izgrađen za nepunu godinu dana. Za nase Društvo bila je to velika stvar. Imali smo se gdje okupljati i dogovarati pa smo krenuli sa smjelijim planovima. U domu su se održavala predavanja, tečajevi i društvene večere. Već te 1951. počeli smo organizirati zajednički ribolov i izlaske na more, sto je značilo začetak organiziranog nautičkog turizma na zadarskome podrucju.

Image