Povijest

             O ŠRD "Zubatac" i ribolovu u Zadru

 

Sportski ribolov u Zadru ima dugogodišnju tradiciju, a Zubacovi sportski ribolovci osvojili su brojne medalje na svjetskim, europskim i državnim natjecanjima.

    U VINKU SPLIVALU "Zubatac" je imao prvog europskog prvaka u sportskome panulavanju. Vinko Splivalo najveće je ime zadarskog sportskog udičarenja, uz to neumorni organizator, animator i edukator, a s njim počinje i zadarski zlatni niz u ovome sportu.

    Splivalu uz rame su i ostali "Zubacovi" svjetski i europski prvaci te nositelji medalja: STANKO ŠVORINIĆ, NIKOLA REPANIĆ, PETAR SVILIČIĆ, JOŠKO RADMAN, EDUARD BARIČEVIĆ, NIKŠA SORIĆ, DAVID BAJLO, JURE MIOČIĆ-STOŠIĆ, MILAN IVOŠ, ANTE ŠOKOTA, RINALDO GALIĆ, NINO FABAC, ARDENA BAJLO, IVAN GALZINA, MARKO SIKIRIĆ, DAUBRAVKO PEJDO, ROBERT BUDANOVIĆ i  NADA MILETIĆ.

    Sportski ribolov u Zadru relativno je novijeg doba i prvi su mu tragovi, iz godine 1938., kad je 1. kolovoza te godine u Zadarskome kanalu u organizaciji talijanske rekreacijske udruge "Dopolavore Provinciale" trebalo biti održano prvenstvo regije u udičarenju iz barke, na kojem su trebale biti podijeljene i medalje. U godinu 1938. datiraju i počeci podvodnog ribolova u Zadru.

    Utemeljenje športsko ribolovnog društva "Zubatac", pada na prvi dan proljeća 1948. godine, koje osniva skupina zaljubljenika u more i ribolov. Dr. Edvin Andrović je utemeljitelj i prvi predsjednik društva. Pomorski kapetan Gracije Bilafer, Ante-Nino Maštrović, Doro Petrić, Vjekoslav Gerlanc, Vlado Nikpalj i Milan Ivoš inicijativna su grupa entuzijasta koji su utemeljili društvo.

    Skupštinu su održali u proljeće 1949. godine, kada je klub i službeno registriran i utemeljen. Odmah su izradili PRAVILA DRUŠTVA, PRVA U DRŽAVI, a i šire.

    U Enciklopediji fizičke kulture JLZ, Zagreb 1977.g. tvrdi se da su pravila iz 1954. godine "prva pravila za natjecanje sportskih ribolovaca", a od njih su starija čak dvoja zadarska pravila. Ona iz godine 1938. i ova "Zubacova" iz godine 1949. Düsseldorfska pravila mogu samo biti prva međunarodna pravila.

    Prvu upravu "Zubaca" činili su: dr. Edvin Andrović kao predsjednik i članovi Nikola Repanić, Veljko Martinis, dr. Josip Mihaljević, Gracije Bilafer, Dinko Motušić, Bruno Paitoni, Vjekoslav Gerlanc, ing. Ernest Stencl, Ante Bilić, Stjepan Minak, dr. Vjekoslav Maštrović, Nikša Andrijašević, Vladimir Špralja i Marijan Ugo.

    Nakon što je Zubatac postavio na čvrste noge dr. Andrović je mjesto predsjednika prepustio Anti-Ninu Maštroviću, a kasniji predsjednici udruge redom bili su: Vinko Splivalo, Joško Radman, Boris Babić i Venci Kuzme Kraljić, Ardena Bajlo te današnji predsjednik društva Nino Fabac.

 

 

POVIJEST ŠRD "ZUBATAC" PO GODINAMA

 1.   godina

INa prvom prvenstvu Europe u lovu panulom reprezentacija tadašnje Jugoslavije u sastavu: Vinko Splivalo, Stanko Švorinić i Nikola Repanić (svi članovi ŠRD Zubatac), osvojila je prvo mjesto. Vinko Splivalo osvojio je prvo mjesto pojedinačno, a Stanko Švorinić drugo mjesto pojedinačno.
     Na prvenstvu države u udičarenju iz brodice osvojeno je drugo mjesto ekipno, a Stanko Berović osvojio je treće mjesto pojedinačno.

 

 1.    godina

    Na drugom prvenstvu Europe u lovu panulom reprezentacija tadašnje Jugoslavije u sastavu: Vinko Splivalo, Stanko Švorinić i Nikola Repanić (svi članovi ŠRD Zubatac), osvojila je prvo mjesto. Vinko Splivalo osvojio je prvo mjesto pojedinačno.

 

 1.    godina

     Na prvenstvu Europe u lovu panulom reprezentaija tadašnje Jugoslavije u sastavu: Vinko Splivalo, Stanko Švorinić i Nikola Repanić (svi članovi ŠRD Zubatac), osvojila je treće mjesto, a Stanko Švorinić osvojio je treće mjesto pojedinačno.
     Na državnom prvenstvu u udičarenju iz brodice osvojeno je drugo mjesto ekipno, a Marjan Švorinić osvojio je i drugo mjesto pojedinačno. 

 

 1.    godina

       Na prvenstvu Europe u lovu panulom reprezentacija tadašnje Jugoslavije u sastavu: Vinko Splivalo, Stanko Švorinić (oba iz Zubaca) i Artur Štifanić (iz Poreča) osovjila je prvo mjesto, a Vinko Splivalo osvojio je treće mjesto pojedinačno.

 1.    godina

 

       Na prvenstvu Europe reprezentacija tadašnje Jugoslavije u sastavu: Vinko Splivalo, Stanko Švorinić i Nikola Repanić (svi članovi Zubaca), osvojila je prvo mjesto.
     Na državnom prvenstvu u lovu panulom, osvojeno je treće mjesto ekipno, a Nikola Repanić osvojio je treće mjesto pojedinačno.
     Na državnom prvenstvu klubova u udičarenju iz brodice, osvojeno je prvo mjesto ekipno.

 

 1.    godina

       Na državnom prvenstvu u udičarenju iz brodice, osvojeno je drugo mjesto ekipno.

 

 1.    godina

       Na državnom prvenstvu u udičarenju iz brodice, osvojeno je treće mjesto ekipno.

 1.    godina

      Na prvenstvu Europe reprezentacija tadašnje Jugoslavije u sastavu: Vinko Splivalo, Ante Šokota, Milan Ivoš i Rinaldo Galić (svi članovi Zubaca), osvojila je drugo mjesto ekipno, a Milan Ivoš drugo mjesto pojedinačno u jednoj od disciplina.
     Na državnom prvenstvu u udičarenju iz brodice, osvojeno je drugo mjesto ekipno.

 1.    godina

      Na svjetskom prvenstvu u udičarenju iz brodice reprezentacija tadašnje Jugoslavije, u čijem je sasatavu bio i član "Zubaca" Petar Sviličić, osvojila je prvo mjesto.

 1.    godina

      Na svjetskom prvenstvu u udičarenju iz brodice, reprezentacija tadašnje Jugoslavije, u čijem je sasatavu bio i član "Zubaca" Petar Sviličić, osvojila je prvo mjesto.
     Na državnom prvenstvu u udičarenju iz brodice osvojeno je treće mjesto ekipno.

 1.    godina

     Na državnom prvenstvu u udičarenju iz brodice, osvojeno je prvo mjesto ekipno, a Joško Radman osvojio je i prvo mjesto pojedinačno.

 1.    godina

     Na državnom prvenstvu u udičarenju iz brodice, osvojeno je prvo mjesto ekipno, a Joško Radman osvojio je i drugo mjesto pojedinačno.

 1.    godina

     Na svjetskom prvenstvu u udičarenju iz brodice, reprezentacija tadašnje Jugoslavije u čijem su sastavu bili i članovi Zubaca: Joško Radman i Petar Sviličić, osvojila je prvo mjesto, a Joško Radman osvojio je i drugo mjesto pojedinačno.

 1.    godina

     Na svjetskom prvenstvu u udičarenju iz brodice, reprezentacija tadašnje Jugoslavije u čijem su sastavu bili i članovi "Zubaca" Joško Radman i Petar Sviličić, osvojila je treće mjesto, a Joško Radman osvojio je i drugo mjesto pojedinačno.

 

 1.    godina

     Na svjetskom prvenstvu u udičarenju iz brodice, reprezentacija tadašnje Jugoslavije u čijem su sastavu bili i članovi Zubaca: Joško Radman i Petar Sviličić, osvojila je prvo mjesto, a Joško Radman osvojio je i drugo mjesto pojedinačno.

 1.    godina

     Na svjetskom prvenstvu reprezentacija tadašnje Jugoslavije u čijem je sastavu bio i član "Zubaca" Joško Radman, osvojila je prvo mjesto.

 1.    godina

     Na svjetskom prvenstvu reprezentacija tadašnje Jugoslavije u čijem je sastavu bio i član Zubaca Joško Radman, osvojila je treće mjesto.

 1.    godina

     Na prvenstvu svjeta u lovu štapom iz brodice, reprezentacija tadašnje Jugoslavije u čijem je sastavu bio i član "Zubaca" Edo Baričević, osvojila je treće mjesto.
     Na državnom prvenstvu u udičarenju iz brodice, osvojeno je ekipno prvo mjesto u sastavu Joško Radman i Edo Baričević, a Edo Baričević je osvojio i prvo mjesto pojedinačno.
     Na prvenstvu Hrvatske u kategoriji seniorki, osvojeno je treće mjesto ekipno, a Zdenka Dukovac je osvojila i treće mjesto pojedinačno.
     Na prvenstvu Dalmacije u kategoriji seniorki osvojeno je prvo mjesto ekipno u sastavu Nada Miletić i Zdenka Dukovac, a Nada Miletić je osvojila i treće mjesto pojedinačno.

 1.    godina

     Na prvenstvu Hrvatske u kategoriji seniorki, osvojeno je drugo mjesto ekipno, a Nada Miletić je osvojila i prvo mjesto pojedinačno.

 1.    godina

     Na državnom prvenstvu za seniore u lovu iz brodice, osvojeno je prvo mjesto ekipno u sastavu Edo Baričević i Nikša Sorić, a Edo Baričević je osvojio i drugo mjesto pojedinačno.

 1.    godina

    Na državnom prvenstvu za seniore u lovu iz brodice, osvojeno je prvo mjesto ekipno, a Edo Baričević osvojio je i prvo mjesto pojedinačno.

 1.    godina

    Na državnom prvenstvu u kategoriji seniora u lovu iz brodice, osvojeno je treće mjesto ekipno u sastavu Edo Baričević i Nikša Sorić.

 1.    godina

     Na državnom prvenstvu u kategoriji seniora u lovu iz brodice, osvojeno je drugo mjesto ekipno u sastavu Edo Baričević i Nikša Sorić.

 1.    godina

     Na državnom prvenstvu u kategoriji seniora u lovu iz brodice, osvojeno je drugo mjesto ekipno u sastavu Edo Baričević i Nikša Sorić, a Edo Baričević osvojio je i treće mjesto pojedinačno.

 1.    godina

     Na svjetskom prvenstvu reprezentacija u čijem je sastavu bio i član "Zubaca" Edo Baričević osvojila je treće mjesto.
     Na prvenstvu Europe reprezentacija u čijem je sastavu bio i član "Zubaca" Edo Baričević osvojila je drugo mjesto.
     Na državnom prvenstvu u kategoriji seniorki u lovu štapom sa obale, osvojeno je prvo mjesto ekipno u sastavu Nada Miletić i Zdenka Dukovac, a Zdenka Dukovac je osvojila i prvo mjesto pojedinačno.
     Na prvenstvu Dalmacije Nikša Sorić osvojio je prvo mjesto pojedinačno, a u sastavu sa Lutfijom Robovićem i prvo mjesto ekipno.

 

 1.    godina

     Na prvenstvu Europe reprezentacija države u čijem je sastavu bio i član "Zubaca" Nikša Sorić, osvojila je prvo mjesto.
     Na državnom prvenstvu u kategoriji seniorki u lovu štapom sa obale, osvojeno je drugo mjesto ekipno u sastavu Nada Miletić i Zdenka Dukovac.
     Na državnom prvenstvu u kategoriji seniora u lovu iz brodice, osvojeno je prvo mjesto ekipno u sastavu Edo Baričević i Nikša Sorić, a Edo Baričević osvojio je i treće mjesto pojedinačno.
     Na državnom prvenstvu u kategoriji juniora do 18 godina osvojeno je ekipno drugo mjesto u sastavu David Bajlo i Jusif Keiber.

 

 1.    godina

     Na prvenstvu Europe reprezentacija države čiji je izbornik bio član "Zubaca" Edo Baričević, osvojila je prvo mjesto.
     Na državnom prvenstvu u kategoriji juniora do 18 godina osvojeno je ekipno drugo mjesto u sastavu David Bajlo i Jusif Keiber, a David Bajlo je osvojio i pojedinačno prvo mjesto.
     Na međužupanijskom prvenstvu u kategoriji seniorki u lovu štapom sa obale, osvojeno je prvo mjesto ekipno u sastavu Nada Miletić  i Zdenka Dukovac.

 1.    godina

     Na prvenstvu Europe reprezentacija države čiji je izbornik bio član "Zubaca" Edo Baričević, osvojila je prvo mjesto.

 1.    godina

     Na prvenstvu Europe reprezentacija države čiji je izbornik bio član "Zubaca" Edo Baričević i u čijem je sastavu bio član "Zubaca" Nino Fabac, osvojila je treće mjesto.
     Na europskom prvenstvu za juniore, reprezentacija države u čijem je sastavu bio i član "Zubaca" David Bajlo, osvojila je prvo mjesto.
     Na međužupanijskom prvenstvu u kategoriji seniorki u lovu štapom sa obale, osvojeno je drugo mjesto ekipno u sastavu Nada Miletić i Zdenka Dukovac.
     Na državnom prvenstvu u kategoriji juniora do 18 godina David Bajlo je osvojio pojedinačno treće mjesto.
     Na međužupanijskom prvenstvu u kategoriji juniora do 18 godina David Bajlo osvojio je drugo mjesto.

 1. godina

     Na ribolovnoj olimpijadi u disciplini lova štapom sa obale i rukom iz brodice, u kategoriji seniora reprezentacija Hrvatske čiji je izbornik bio Edo Baričević, a jedan od članova ekipe Nino Fabac obojica članovi "Zubaca", osvojila je drugo mjesto.
     Na državnom prvenstvu u kategoriji seniorki u lovu štapom sa obale, osvojeno je drugo mjesto ekipno u sastavu Ardena Bajlo i Nada Miletić.
     Na državnom prvenstvu u ronjenju na dah, Zrinka Kolega Petešić osvojila je drugo mjesto ekipno i pojedinačno.
     Na državnom prvenstvu u kategoriji juniora do 18 godina osvojeno je drugo mjesto ekipno u sastavu David Bajlo i Dubravko Pejdo, a David Bajlo je osvojio i pojedinačno treće mjesto.

 1.    godina

     Na svjetskom prvenstvu u kategoriji lova štapom iz brodice za seniore, reprezentacija države čiji je izbornik bio član "Zubaca" Edo Baričević osvojila je prvo mjesto.
     Na svjetskom prvenstvu u disciplini lova štapom sa obale u kategoriji U16, reprezentacija Hrvatske u čijem je sastavu bio i član "Zubaca" Jure Miočić Stošić, osvojila je treće mjesto.
     Na prvenstvu Europe u disciplini lova štapom sa obale u kategoriji U21, osvojeno je treće mjesto ekipno, a David Bajlo je osvojio treće mjesto pojedinačno.
     Na prvenstvu Europe u disciplini lova štapom sa obale u kategoriji U16, reprezentacija Hrvatske u čijem je sastavu bio i član "Zubaca" Jure Miočić Stošić osvojila je prvo mjesto.
     Na državnom prvenstvu u lovu štapom sa obale za seniorke, osvojeno je prvo mjesto ekipno u sastavu Nada Miletić i Zdenka Dukovac.
     Na državnom prvenstvu u disciplini lova štapom sa obale u kategoriji U21, osvojeno je treće mjesto ekipno u sastavu David Bajlo i Dubravko Pejdo, a David Bajlo je osvojio i prvo mjesto pojedinačno.
     Na državnom prvenstvu u disciplini lova štapom iz brodice u kategoriji U21, David Bajlo je osvojio prvo mjesto pojedinačno.
     Na državnom prvenstvu u disciplini lova štapom sa obale u kategoriji U16, osvojeno je drugo mjesto ekipno u sastavu Jure Miočić Stošić i Ivan Galzina, i treće mjesto ekipno u sastavu Frane Razlog i Robert Budanović, a Jure Miočić Stošić osvojio je drugo mjesto pojedinačno.

 1.    godina

    Na svjetskom prvenstvu u lovu štapom sa obale u kategoriji seniorki reprezentacija Hrvatske u čijem je sastavu bila i članica Zubaca Ardena Bajlo, osvojila je treće mjesto.
     Na svjetskom prvenstvu u lovu iz brodice u kategoriji U21, reprezentacija Hrvatske u čijem su sastavu bili i članovi "Zubaca" David Bajlo i Inoslav Mavar, osvojila je prvo mjesto.
     Na svjetskom prvenstvu u disciplini lova štapom sa obale za kategoriju U16, reprezentacija Hrvatske u čijem je sastavu bio i član "Zubaca" Jure Miočić Stošić, osvojila je prvo mjesto, a Jure Miočić Stošić osvojio je i drugo mjesto pojedinačno.
     Na državnom prvenstvu u kategoriji seniorki u lovu štapom sa obale, osvojeno je treće mjesto ekipno u sastavu Nada Miletić i Zdenaka Dukovac, a Ardena Bajlo je osvojila treće mjesto pojedinačno.
     Na državnom prvenstvu u disciplini lova štapom iz brodice u kategoriji U21, osvojeno je prvo mjesto ekipno u sastavu David Bajlo i Robert Budanović, a David Bajlo je osvojio i drugo mjesto pojedinačno.
     Na državnom prvenstvu u disciplini lova štapom sa obale u kategoriji U21, osvojeno je treće mjesto ekipno u sastavu David Bajlo i Dubravko Pejdo, a David Bajlo je osvojio i treće mjesto pojedinačno.

 

 1.    godina

    U kategoriji seniorki Ardena Bajlo osvojila je treće mjesto pojedinačno, na državnom prvenstvu u disciplini u lovu štapom sa obale. Ardena Bajlo i Nikolina Kotlar osvojile su drugo mjesto ekipno na državnom prvenstvu u lovu štapom sa obale.
    U kategoriji seniora u disciplini lova štapom sa obale, Dubravko Pejdo osvojio je drugo mjesto pojedinačno na međužupanijskom prvenstvu
    Robert Budanović osvojio je drugo mjesto pojedinačno na državnom prvenstvu, a David Bajlo i Dubravko Pejdo osvojili su prvo mjesto ekipno, na državnom prvenstvu.
    U kategoriji U21 u disciplini lova štapom sa obale, Marin Budanović osvojio je drugo mjesto pojedinačno.
    U kategoriji seniora u disciplini lova štapom iz brodice David Bajlo, osvojio je treće mjesto pojedinačno
    Na međužupanijskom prvenstvu, Ivan Galzina osvojio je treće mjesto pojedinačno na državnom prvenstvu, a u paru sa Markom Sikirećem i treće mjesto ekipno.
    U kategoriji U21 u disciplini lova štapom iz brodice, Edi stipčević osvojio je drugo mjesto pojedinačno na međužupanijskom prvenstvu.
    Edi Stipčević i Marin Budanović osvojili su drugo mjesto ekipno na državnom prvenstvu.
    Reprezentacija Hrvatske u čijem je sastavu bio Marin Budanović osvojila je treće mjesto na svjetskom prvenstvu.
    U podvodnom ribolovu reprezentacija Hrvatske na Euroafričkom prvenstvu održanom u Španjolskoj, osvojila je drugo mjesto, a u njenom sastavu bio je i član "Zubaca" Dario Marinov.
    Sa ukupno postignutih 846 bodova u 2007. godini Zubatac je po šesti put uzastopce proglašen najboljom športsko ribolovnom udrugom.

 1.    godina

    U kategoriji seniorki Ardena Bajlo i Nikolina Kotlar osvojile su drugo mjesto ekipno na državnom prvenstvu u lovu štapom sa obale.
     Reprezentacija Hrvatske u čijem su sastavu bile Ardena Bajlo i Nada Miletić i čiji je trener bio Dubravko Pejdo, osvojila je prvo mjesto na svjetskom prvenstvu održanom u Crnoj gori.
     U kategoriji seniora u disciplini lova štapom sa obale na međužupanijskom prvenstvu David Bajlo i Dubravko Pejdo osvojili su prvo mjesto ekipno, a ekipa u istom sastavu je osvojila i prvo mjesto na državnom prvenstvu.
     Na svjetskom prvenstvu održanom u Crnoj gori Robert Budanović osvojio je treće mjesto pojedinačno.
     U kategoriji U21 u disciplini lova štapom sa obale, Nino Jukić osvojio je prvo mjesto pojedinačno na državnom prvenstvu, dok je reprezentacija Hrvatske u čijem je sastavu bio i Nino Jukić, a izbornik Dubravko Pejdo osvojila drugo mjesto na svjetskom prvenstvu održanom u Egiptu.
     U kategoriji seniora u disciplini lova štapom iz brodice na međužupanijskom prvenstvu, David Bajlo osvojio je treće mjesto pojedinačno, a u ekipi sa Markom Sikirićem i prvo mjesto ekipno. Na državnom prvenstvu David Bajlo osvojio je drugo mjesto pojedinačno,a u ekipi sa Markom Sikirićem i prvo mjesto ekipno.
     U kategoriji U16 na svjetskom prvenstvu koje je održano u Egiptu državna reprezentacija u čijem je sastavu bila Estera Bajlo osvojila je prvo mjesto.
     U podvodnom ribolovu reprezentacija Hrvatske je na svjetskom prvenstvu održanom u Venezueli osvojila treće mjesto, a u njenom sastavu bio je i član "Zubaca" Dario Marinov.
     Dario Marinov je osvojio prvo mjesto pojedinačno na državnom prvenstvu i prvo mjesto ekipno na državnom prvenstvu u ekipi sa Jerkom Marijan i Olegom Vlahov.
     Bez podvodnog ribolova medalja je: dvanaest zlatnih, pet srebrnih i dvije brončane.
     Sa ukupno postignutih 642 boda u 2008. godini, pet zlatnih, četiri srebrna i četiri brončana odlličja, "Zubatac" je po sedmi put uzastopce proglašen najboljom športsko ribolovnom udrugom.